ආහාර රුචියට එහි රසවත්බව හා අලංකාරය බොහෝ සෙයින් ඉවහල් වේ. එහෙත් ආහාර රසවත් කිරීමට හා අලංකාර කිරිමට යොදන රසකාරක සිරුරේ බර වැඩි කිරීමට හේතුවන බව විද්වත්හු පවසති. ඔවුන් පවසන්නේ සිරුරේ බර අඩු කිරීමට පළමුව මුළුතැන්ගෙය සහ ශීතකරණය පිරිසිදු කළ යුතු බවයි.

ඒ අනුව සලාද මිනිස් සිරුරේ බර අඩු කිරීමට ඉවහල් වන පෝෂණීය ආහාරයකි. සලාද සැදීමේදී එය රසවත් කිරීමට හා අලංකාර කිරීමට එක කරන රස කාරක ආහාර ව්‍යසනයන් ඇති කරන අතර එම රසකාරක වල බහුල ලෙස මේද හා කැලරි අන්තර්ගතව ඇත. මේවාට ඔබගේ ශක්ති තුලිතතාව අවම කිරීමටත් මේද රහිත ද්‍රව්‍ය වල ක්‍රියාකාරිත්වය අඩපන කිරීමට හැකියාව ඇත.

මෙම සංයෝග වල සීනි හා අධි කැලරි ප්‍රතිශතයක් ඇති අතර එය ආහාරයේ නිසි පෝෂණය නොලැබීමට හේතු වේ. එබැවින් හැකි සෑම විටම සලාද රසවත් කිරීමට හා අලංකාර කිරීමට ස්වභාවික අමුද්‍රව්‍ය වන ගම්මිරිස් වැනි කුළු බඩු එළවළු සහ ලෙමන් පෙති යොදාගන්නා ලෙස විද්වත්හු අවධාරණය කරති.

බොහෝ දෙනාගේ කැමැත්ත කොපි වලට කිරි එක්කර පානය කිරීමටය. කොපි වලට මේද රහිත ( non fat ) හෝ කිරි එක්කර පානය කිරීම නැත. මේද රහිත යන්නෙහි තේරුම මේදය සැඟවූ අරුතයි. ඒ අනුව වඩාත් සුදුසු වන්නේ කිසිදු දෙයක් එක නොකළ ස්වභාවික කොපි පානයයි.

ආහාර වේලට පලතුරු යුෂ පානය කරන්නේ නම් ඒ පිලිබඳ දෙවරක් සිතිය යුතු බව විද්වත්හු දෙවරක් පවසති. පළතුරු යුශවල සිරුරට අවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අන්තර්ගත වුවත්, ඔබ පලතුරු යුෂ වීදුරුවක් පානය කරනවා යනුවෙන් අදහස් කරන්නේ සීනි වීදුරුවක් පානය කරනවා හා සමානය යන්නය. එබැවින්, හැකි හැමවිටම මෙවන් අහාර හා පානයන් රසකාරක වලින් තොරව පරිභෝජනය කරන්නේ නම් සිරුරේ බර පාලනය කරගත හැකි බව විද්වත්හු පවසති.

අන්තර්ජාලය ඇසුරෙන්

රස කාරක ගැන දන්නේ මොනවද

සතියේ ඉරණම

මේෂ ලාභ ප්‍රයෝජන අඩුයි. තමන් කරන කියන යම් යම් කටයුතු නිසා සිත් තැවුල් කණගාටු පාඩු සිදුවිය හැකියි. සති අග කතාව වැඩි වේ. හිතවතුන් ලං වේ.විනෝදයෙන්...

හැකියාවන් ඉදිරියේ සීමාවන් නොතකන ඇය සෙව්වන්දි

ඇය උපන්නේ අම්බලන්තොට ප්‍රදේශයේ මාමඩල නම් සොඳුරු ගම්පියසේයි. නිස්කලංක පරිසරයක ජීවිතේ ගෙවන සෙව්වන්දි දලදාවත්ත නම් ඇය, ව්‍යාපාරික කතක්, චිත්‍ර ශිල්පිනියක්, ලේඛිකාවක්, රංගන ශිල්පිනියක්, කඳු...

අපූරු රුපලාවන්‍ය රහස් 15ක්. ඔබත් අත් හදා බලන්න

අපි හැමෝම කැමතියි ලස්සනට ඉන්න. හැබැයි ඒ ලස්සන පවත්වාගෙන යන්න අපි ස්වභාවික දේ භාවිත කරනවා නම් කොතරම් හොඳ ද? අපි අද ඔයාලට කියල දෙන්නේ...

ඔබටත් ප්‍රබෝධමත් කාර්‍යාලයක්

උදසනින්ම පැමිණ කාර්‍යලයේ වැඩ පටන් ගන්න නම් ප්‍රබෝධමත් බවක් තිබිය යුතුමයි. ඒ ප්‍රබෝධමත් බවට කාර්‍යලයේ මෙන්ම ඔබ සිටින ස්ථානයේ පිළිවෙලක් අත්‍යවශ්‍යම කරුණක්. ප්‍රබෝධමත්ව කාර්‍යලයේ...

අලුත් අවුරුදු කෑම මේසයේ අමුත්තන්ට පිළිගන්වන්න අලුත් විදිහේ කෑම ටිකක් හදමු

මේ ළඟ ළඟ එන සිංහල හින්දු අලුත් අවුරුද්දට ගෙදරට එන අමුත්තන්ට පිළිගන්වන්න අපි අලුත් විදිහේ කෑම වර්ග ටිකක් හදමු.   බනානා බ්‍රෙඩ් අවුරුදු කාලයේදී සෑම ගෙදරකම පිරිලා...

මේ උදා වෙන සිංහල හින්දු අලුත් අවුරුද්දේ ගෙදරට එන අමුත්තන්ට පිළිගන්වන්න කේක් වර්ග කිහිපයක් සාදා ගන්නා ආකාරයයි අපි ඔබට කියලා දෙන්නේ.       මාවා කේක් අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය පිටි කෝප්ප...

දුවරු ගැන වෙනස් විදිහකට හිතමුද?

සතුටු පවුල සංවර්ධනය සඳහා දුවරු ඇති දෙමව්පියන්ට, ඔබ තම දියණියගෙන් බලාපොරොත්තු වන්නේ කුමක්ද? තීරණ ගැනීමට එඩිතර නැති පෞර්ෂයෙන් අඩු කෙනෙකු වීමද? එහෙම උනොත්, සමාජයේ නායකත්වයට පත්...

රැකියාවට ගැලපෙන්න ඇඳුම විතරක් මදි

රැකියාවට යන යුවතියන් තමන්ගේ ඇඳුම කොහොමද තෝරාගන්නේ කියලා අපි පහුගිය ලිපියෙන් කතා කළා. ඉතින් අපි අද කියලා දෙන්න යන්නේ පාවහන්, කරාඹු, අත් බැග් වගේ...

නිවාඩුවට හුන්නස්ගිරිය නගිමු

මහනුවර සිට කටුගස්තොට හරහා වත්තේගම උප නගරයට පැමිණ ඇල්කඩුව මාර්ගය දිගේ යන විට හුන්නස්ගිරිය වත්ත හමුවෙනවා. මේ හුන්නස්ගිරි වත්ත මුදුන තමයි හුන්න්සගිරි කඳු මුදුන...